Ekonomi

Reuters anketine göre Yen’in düşüşü Japon firmalarını endişelendiriyor

Reuters’in son anketine göre, Japon şirketlerinin neredeyse yarısı yenin dolar karşısındaki önemli değer kaybının olumsuz etkilerini hissediyor ve birçoğu para biriminin işletmeleri üzerindeki etkisinden endişe duyduklarını ifade ediyor. Yen’in geçtiğimiz ay dolar karşısında son 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, Japonya Merkez Bankası ve hükümetten müdahale çağrılarına yol açtı.

Nikkei Research tarafından 8-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete 493 şirket katılırken, 229 şirket yanıt verdi. Ankete katılan şirketlerin %16’sı yenin dolar karşısında 155’in altına düşmesini son derece zararlı bulurken, %32’si de bu durumu biraz olumsuz olarak değerlendirdi. Buna karşılık, ankete katılan firmaların %25’i zayıflayan yenin faaliyetleri için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyor.

Bu yıl dolar karşısında yaklaşık %10 zayıflayan yen, Japon yetkililerin şüpheli piyasa müdahalelerinin ardından hafif toparlanarak 156,36 civarına yükseldi. Japonya Merkez Bankası’nın Mart ayında sekiz yıllık negatif faiz oranlarına son vermesine rağmen para birimi zorlanmaya devam ediyor.

Ankete katılan şirketlerin üçte birinden fazlası, daha yüksek borçlanma maliyetleri anlamına gelse bile, merkez bankasının yeni güçlendirmek için faiz oranlarını daha da yükseltmesinden yana. Ayrıca, katılımcıların %37’si merkez bankasının yenin zayıflığına karşı harekete geçmesini isterken, %34’ü döviz piyasasına hükümet müdahalesi çağrısında bulunuyor.

Ankette ayrıca şirketlerin %30’unun yenin dolar karşısında 140-149 aralığında işlem görmesini, %28’inin ise 130-139 aralığını tercih ettiği vurgulandı. Özellikle hiçbir firma 160 yen/dolar seviyesinin altını uygun bulmadı.

Yendeki değer kaybına karşılık olarak şirketlerin yaklaşık üçte ikisi ürün fiyatlarını artırmayı düşünürken, %16’sı parça ve hammaddeleri yurt içinden tedarik etmeyi düşünüyor.

Ankette Japonya’nın deflasyonist durumuna da değinildi. Ankete katılanların %27’si Japonya’nın deflasyondan kalıcı olarak çıktığını düşünürken, üçte biri buna katılmıyor ve kalan %40’ı ise kararsız. Japonya’daki enflasyonun yüksek maliyetlerden mi yoksa artan talepten mi kaynaklandığı konusu hala tartışılırken, bir toptancı yöneticisi enflasyonun altında yatan nedenlerin tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Fumio Kishida, ülke için kritik bir ekonomik sorun olan yirmi yılı aşkın deflasyonu sona erdirmek için son dönemdeki ücret artışına güveniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu