Sağlık

Sahipsiz can dostlar Nilüfer’de kısırlaştırılıyor

2003 yılından bu yana sahipsiz sokak hayvanlarına kısırlaştırma operasyonu Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü 2022 yılında yaklaşık 2.500 sterilizasyon işlemi gerçekleştirmiş ve Bursa’nın bu alandaki yükünün büyük kısmını tek başına üstlenmiştir.

Sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam kalitelerini yükselten, beslenmelerine ve barınmalarına büyük katkı sağlayan uygulamalar yapan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, kısırlaştırma işlemleriyle de hastalık riskini en aza indiriyor. Aynı zamanda kentteki sokak hayvanı popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla 2003 yılından bu yana kısırlaştırma işlemlerini yürüten Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2022 yılında Bursa genelinde gerçekleştirilen yaklaşık 10 bin kısırlaştırma işleminin büyük bölümünü üstlendi. Nilüfer’in dört bir yanından toplanarak Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’ne getirilen küpesiz sokak hayvanlarının aşılama, sterilizasyon, iç ve dış parazit işlemleri Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü deneyimli veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Ameliyatı biten sokak hayvanlarına küpe takılıyor ve bir süre kontrol altında tutulduktan sonra sağlıklı bir şekilde alındıkları yere geri bırakılıyor. 2022 yılında yaklaşık 2.500 sterilizasyon işlemi gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün sayısı 2003 yılından bu yana 20 bini aştı.

Nüfus kontrolünün değerine değinen Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner, nüfusun fazla olduğu yerde hayvan refahı ve halk sağlığından söz edilemeyeceğini vurguladı. Nilüfer Belediyesi’nin 2003 yılından bu yana bu konuda büyük çaba sarf ettiğini belirten Çetiner, “Bir yerde çok kedi ve köpek olması onların rahat yaşadığı anlamına gelmiyor. Aksine sokakta büyük bir savaş, hastalık ve trafik kazalarının olduğunu gösterir. Nilüfer Belediyesi bu işe 2003 yılında birçok belediyenin öncüsü olarak başlamıştır. 2004 yılında çıkan yasadan önce Nilüfer’de kısırlaştırma işlemleri yapılıyordu.”

Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından 2022 yılında Bursa genelinde 10 bin sterilizasyon işlemi gerçekleştirildiğini ve bunun yaklaşık 2 bin 500 adedinin Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Çetiner, “2003 yılından bu yana yoğun sterilizasyonun yapıldığı Nilüfer’de sokak hayvanları getirilerek ilçe sınırları dışından hayvanları getirip Nilüfer sınırlarına salıvermek nüfusun artmasındaki en önemli etken önemli bir sebep bu yolda büyük çaba sarf ediyoruz sokak hayvanlarını sterilize edip tedavi edip sonrada koyacağız çipler ve küpeler üzerinde ve onları doğal yaşam alanlarına geri salın.

Zorunlu çip uygulamasının değerine değinen Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner, bu durumun nüfus artışına da neden olabileceğini söyledi. Çetiner, “Son zamanlarda chip uygulama sorumluluğundan kaçanların sayısı arttı. Sokaklara ve bizlere getirilen cinsler olarak adlandırılan kedi ve köpeklerin sayısında artış oldu. Bunun için üzgünüz. Bu değerli dostlarımızı korumak için elimizden geleni yapıyoruz.”

Operasyon süreci hakkında bilgi veren Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü veteriner hekimi Yasemin Yaransü, “Merkezde küpesiz sokak hayvanlarını 10 gün kontrol altında tutuyoruz. Ardından sterilizasyon işlemini gerçekleştiriyoruz. Ameliyattan sonra can dostlarımızı 10 gün daha gözlem altında tutarak sağlıklı bir şekilde beslenmelerini sağlıyor ve denetimlerini gerçekleştiriyoruz. Sağlık yönünden herhangi bir sorunu olmayan iyi arkadaşlar, götürüldükleri yere geri bırakılıyor. Nilüfer’in 64 mahallesinde kedi barınakları ve beslenme merkezlerinin bulunduğu alanlara kediler salınıyor. Küpeli köpek, kısırlaştırılmış, kuduza karşı aşılanmış, iç ve dış parazit tedavisi görmüş köpek demektir. Vatandaşlar küpeli köpekleri görünce endişe etmesinler” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu