Deprem bölgesinden göç, tarım için topraktaki yarıklardan daha tehlikeli
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde merkez üssü olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler bölgedeki tarım alanlarını da etkiledi.
Deprem, Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 11 ili etkiledi ve tarım alanlarında derin yarıklar oluştu.
Göç, tarım için topraktaki yarıklardan daha tehlikelidir.
Bölgeden fay sınırının oluşturduğu kesimlere göre daha fazla insan göçü nedeniyle tarlalara ekim yapılamaz, dikim yapılamaz, dikim döneminde gerekli uygulamalar yapılamaz, ilaçlama, gübreleme ve çapalama yapılamaz.
“Çatlaklar doldurularak ve güçlendirilerek giderilebilir”
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, depremde tarım alanlarında oluşan çatlakların doldurulabileceğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
Çatlaklar doldurularak ve desteklenerek giderilebilir. Bazı yerlerde şişlikler var. Bazı yerlerde çöküntüler var. Bu çatlak, çöküntü ve yarıkların verimi, yani üretilecek işin boyutunu etkileyeceğini düşünmüyorum. Çatlak ve yarıklar nedeniyle en değerli düşünce şu olabilir; ‘Ya 100 kilo alacaktım, 97 kilo alacaktım’. Orta boşluğa 3 kilo gittiği söyleniyor. Yani çok büyük bir kayıp olmayacak.
İnsanlar olmadan eserler büyüyemez.
Tarımsal üretimdeki en büyük tehlikenin bölgeden olası göç olduğunu vurgulayan Taycı, şunları kaydetti:
Üretimdeki asıl kaybın bölgedeki insanların bölgeden ayrılması, ekim, dikim ve işe verilmesi gereken hizmetlerin sağlanamamasından kaynaklanmasından dolayı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Sulama, gübreleme, ilaçlama, çalışan insanların o bölgeden göçü, gerekli uygulamaların toprağa ve işe yapılamamasından etkilenebilir.
O fay hattının orada yaptığı kesimden daha fazla bölgedeki insanların göçü nedeniyle tarlalar ekilemez, dikilemez, ekim döneminde gerekli uygulamalar yapılamaz, ilaçlama, gübreleme ve çapalama yapılamaz. Bu başarısızlıklar nedeniyle verim düşebilir. Sonuçta insan yoksa bu iş sahada kendi kendine bitmiyor. Müdahaleler gereklidir.
“Tarımcılarla mücadele edilmelidir ki bölgeyi terk etmesinler”
Kazım Taycı, özellikle tarımla uğraşanların bölgeyi terk etmemesi için bölge halkının göçünün önlenmesi için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi, “Topraklarımız tarıma en iyi şekilde hizmet edecek şekilde kullanılmalı. Gerekli insan gücü oraya sağlanmalı. Faaliyetlerini sürdürebilmelidir.”sözlerini kullandı.