Teknoloji

Bilim İnsanları Yapay Zekayı Kullanarak Ölümcül Bakterilere Çare Buldu

Bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kritik olarak sınıflandırılan ölümcül bir bakterinin çaresini yapay zekayı kullanarak buldu.

Yapay zekayı kullanan bilim insanları, ölümcül bir bakteriyi öldürebilen yeni bir antibiyotik keşfettiler.

Nature Chemical Biology bilimsel dergisinde Perşembe günü yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, McMaster Üniversitesi ve Massachusetts Institute of Technology’den bir grup bilim adamı, ölümcül bir hastane bakterisini öldürmek için kullanılabilecek yeni bir antibiyotik keşfetti.

Söz konusu bakteri, Dünya Sağlık Örgütü’nün insan sağlığına “en büyük tehdit” oluşturan bir bakteri ailesi olan “önceki patojenleri” arasında “kritik” bir tehdit olarak sınıflandırdığı Acinetobacter baumannii’dir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bakteriler, tedaviye direnç göstermenin yeni yollarını bulmak için yerleşik yeteneklere ve ayrıca diğer bakterilerin ilaca dirençli olmasını sağlayan genetik materyale sahiptir.

Bir baumanii, hastaneler, bakım evleri, ventilatöre ve kan kateterine ihtiyaç duyan hastalar ve ayrıca ameliyat nedeniyle açık yarası olanlar için bir tehdit oluşturur.

Bakteriler çevre servislerinde ve paylaşılan ekipmanlarda uzun süre yaşayabilir ve çoğunlukla kontamine ellerle yayılabilir. Kan enfeksiyonlarına ek olarak, A baumanniiidrar yollarında ve akciğerlerde enfeksiyonlara neden olabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bakteriler enfeksiyona veya semptomlara neden olmadan bir hastada “kolonileşebilir” veya yaşayabilir.

Perşembe günkü çalışma, araştırmacıların yeni yapısal sınıflar iddia etmek için binlerce antibakteriyel molekülü taramak için bir yapay zeka algoritması kullandığını ortaya koydu. AI taraması sonucunda araştırmacılar, abaucin adını verdikleri yeni bir antibakteriyel bileşik tespit edebildiler.

Araştırma üzerinde çalışan MacMaster Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Gary Liu, “Hangi kimyasalların bir bakteri grubunu öldürebileceğini ve hangilerinin öldürmediğini bize söyleyen birçok verimiz vardı” dedi. “Benim işim bu modeli eğitmekti ve yapacağı tek şey bize yeni moleküllerin antibakteriyel özelliklere sahip olup olmayacağını söylemekti” diyor.

“Öyleyse temel olarak bu şekilde ilaç keşif veri hattının verimliliğini artırabiliriz. Önemsemek istediğimiz tüm moleküllere gerçekten odaklanabiliriz” diye ekledi.

Bilim adamları AI modelini eğittikten sonra, daha önce karşılaşmadıkları 6.680 bileşiği analiz etmek için kullandılar. Analiz bir buçuk saat sürdü ve 240’ı daha sonra bir laboratuvarda test edilen birkaç yüz bileşik üretti. Laboratuar testleri nihayetinde abaucin de dahil olmak üzere dokuz potansiyel antibiyotiği ortaya çıkardı.

Bilim adamları daha sonra yeni molekülü farelerde bir yara enfeksiyonu modelinde A baumannii’ye karşı test ettiler ve molekülün enfeksiyonu baskıladığını buldular.

Çalışmayı yöneten McMaster Üniversitesi’nde biyotıp ve biyokimya yardımcı doçenti Jonathan Stokes, “Bu çalışma, yeni antibiyotik arayışında makine öğreniminin faydalarını doğruluyor” dedi.

“Yapay zekayı kullanarak, kimyasal uzayın geniş bölgelerini hızla keşfedebilir ve temelde yeni antibakteriyel moleküller keşfetme şansını önemli ölçüde artırabiliriz” dedi.

“Geniş spektrumlu antibiyotiklerin yetersiz olduğunu ve patojenlerin evrimleşebileceğini ve onlara attığımız herhangi bir numaraya uyum sağlama yeteneğine sahip olduğunu biliyoruz… yapay zeka yöntemleri bize yeni antibiyotikleri keşfetme hızımızı büyük ölçüde artırma fırsatı veriyor, ve bunu daha düşük bir maliyetle yapabiliriz. Bu yeni antibiyotik ilaçlar içindir. Önemli bir araştırma alanı” dedi.

haber-dilovasi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu